Sernik z kajmakiem
Co potrzeba:
Spód:
- 200 g herbatników kakaowych
- 80 g masła
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka „Mój ulubiony”
- 3/4 szkl. cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 70 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
Dodatkowo:
- 1/2 puszki masy krówkowej
- garść migdałów
Jak wykonać:
Herbatniki zblendować na proszek, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Powstałą masę wyłożyć spód tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki. Białka oddzielić od żółtek. Kolejno żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem na puszystą masę. Do masy dodać ser i mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do tortownicy. Piec przez 20 minut w temperaturze 170 stopni, a potem w temperaturze 145 stopni przez 70 minut. Po upieczeniu ciasto trzymać w zamkniętym, wyłączonym piekarniku. Po tym czasie otworzyć lekko drzwiczki i tak studzić sernik. Na zimny sernik wyłożyć masę krówkową i posypać migdałami.