Tarta z rabarbarem i bezą
Babka marmurkowa
Babka marmurkowa z dodatkiem żurawiny szybka i prosta w przygotowaniu. Długo zachowuje świeżość, a do tego pięknie wygląda. Świetnie się sprawdzi do popołudniowej kawki.
Co potrzeba:
- 160 g mąki pszennej
- 110 g mąki ziemniaczanej
- 150 g oleju rzepakowego –
- 130 g cukru
- 4 jajka
- 1,5 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- garść żurawiny
Jak wykonać:
W jednej misce umieścić mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Połowę mieszanki wsypać do drugiej miski, dodać kakao i wymieszać. Następnie do trzeciej miski wbić jajka, dodać cukier i ubić na jasną, puszystą masę. Do masy dodać olej i ponownie zmiksować. Puch jajeczny rozdzielić pomiędzy miskami ze składnikami suchymi, wymieszać delikatnie. Do masy z dodatkiem kakao wlać trzy łyżki mleka i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto wylewać naprzemiennie do formy na babkę, a na górę ułożyć żurawin (można delikatnie ją docisnąć). Piec w temp 180 stopni przez około 40 minut.
Źródło przepisu: