Babka piaskowa „Puszek”

Babka piaskowa „Puszek” to lekka i puszysta wersja klasycznego ciasta, które zawsze się udaje. Delikatna jak chmurka, miękka w środku – idealna do porannej kawy, na święta albo po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś domowego i pysznego. Dzięki prostym składnikom i sprawdzonemu przepisowi, „Puszek” zachwyci smakiem każdego – od najmłodszych po największych fanów tradycyjnych wypieków.

Co potrzeba:

  • 2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szkl. cukru 
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki octu
  • 6 łyżek oleju

Jak wykonać:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do jasnej i puszystej masy maślanej dodać jajka, zmiksować. Kolejno dodać ocet, olej i zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać suche składniki i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników.  Ciasto wylać do formy (u mnie silikonowa) i piec w temp. 180 stopni przez koło 45 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera