Balladyna
Co potrzeba:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 20 g kakao
- 60 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
Nasączenie:
- ok. 100 ml zaparzonej kawy
Masa serowa:
- 750 g twarogu z wiaderka ( u mnie „Mój ulubiony”)
- 70 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 8 g żelatyny w proszku
- 4 łyżki zimnej wody
- 400 g śmietanki 36%, schłodzonej
Galaretka:
- 2 opakowania galaretki malinowej
- ok. 200 g malin ( u mnie mrożone)
- ok. 150 g borówek (u mnie mrożone)
- 700 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 1 puszka masy krówkowej
- ok. 300- 400 g herbatników
Jak wykonać:
Blaszkę o wymiarach 36×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej miksować. Kolejno dodać żółtka i dwie łyżki wody, zmiksować. Na koniec dodać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na blachę. Piec w temp. 180 stopni gór/dół przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie przygotować kawę do nasączenia, odstawić do ostudzenia.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie masy serowej. Żelatynę przełożyć do garnka, dodać 4 łyżki zimnej wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia na 10 minut. Do miski przełożyć ser, cukier, cukier waniliowy – zmiksować. Napęczniała żelatynę podgrzać, mieszając łyżką do momentu aż się rozpuści (ważne aby nie doprowadzić do zagotowania, ponieważ straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną zdjąć z palnika i energicznie mieszać. Następnie dodać 3 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać, a kolejno pozostałą część masy serowej, wymieszać. Śmietankę ubić i dodać do masy serowej, wymieszać.
Biszkopt nasączyć naparem z kawy. Wyłożyć połowę masy serowej, rozłożyć herbatniki. Masę krówkową wymieszać w miseczce, będzie łatwiej przy rozsmarowaniu. Na herbatniki wyłożyć masę krówkową i przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno wyłożyć pozostałą część masy serowej, wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Jeśli mamy mrożone maliny i borówki to można je dodać do ciepłej galaretki, szybciej się schłodzi. Gdy galaretka będzie lekko tężejąca wylać na ciasto. Jeśli natomiast mamy świeże owoce, należy je wyłożyć na masę serową i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić na noc do lodówki.