Bułeczki Cynamonowe – Cinnamon Rolls
Co potrzeba:
Ciasto:
- 250 ml ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 70 g miękkiego masła
- do posmarowania: 1 jajko + 2 łyżki mleka
Nadzienie:
- 70 g masła
- 20 g cynamonu w proszku
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki cukru
- skórka starta z 1/2 cytryny
Lukier:
- sok z 1 cytryny
- ok. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
Jak wykonać:
Drożdże rozkruszyć w małym naczyniu, dodać cukier, łyżkę mąki oraz 50 ml ciepłego mleka, wymieszać. Drożdże odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i cukier, wymieszać. Kolejno dodać rozczyn i resztę ciepłego mleka. Wymieszać całość łyżką. Następnie dodać jajka i żółtka, wyrabiać ciasto. Na koniec dodać masło i dalej wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Nadzienie przygotować z podanych składników, wszystko dokładnie wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnicę, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na placek o wymiarach +- 30 cm x 30cm. Wyłożyć nadzienie. Zwinąć w roladkę i pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Wyłożyć na blaszkę w odstępach. Kolejno odstawić do wyrośnięcia na 40 min. Po tym czasie bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temp. 180 stopni przez około 20 min. Po upieczeniu polać lukrem.