Baletki z makiem
Ciasto arbuzowe
Lekkie i delikatne ciasto z musem arbuzowym. Idealne jako deser na lato, które może być i również w postaci tortu. Szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Co potrzeba:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta barwnika zielonego
- łyżeczka oleju
Mus arbuzowy:
- 800 g miąższu z arbuza
- 3 galaretki arbuzowe na 375 ml wody
Krem:
- 250 ml śmietanki 36%
- 125 g serka mascarpone
- 2 śmietan-fixy
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- rodzynki w czekoladzie
Jak wykonać:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier, dalej ubijać. Kolejno dodać żółtka, zmiksować. Na koniec dodać resztę składników i dokładnie wymieszać szpatułką. Tortownicę o wysmarować masłem i wysypać bułkę tartą. Wylać ciasto i piec przez około 20 min. w temp. 170 stopni. Po upieczeniu wystudzić.
Z arbuza wybrać pestki, wrzucić do garnka, zblendować i zagotować razem z galaretkami. Odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, serek i śmietan-fixy, zmiksować.
Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć krem, na niego mus arbuzowy. Na wierzch można lekko wcisnąć rodzynki w czekoladzie.
Źródło przepisu: