Ciasto drożdżowe z borówkami

Sezonu na borówki ciąg dalszy. Najlepsze i najprostsze ciasto na świecie, smakuje wyśmienicie w każdej postaci. Ciasto je puszyste i mięciutkie, dzięki dodatku maślanki. Dobrze się wyrabia, jest mega elastyczne, dlatego każdy bez problemu je zrobi.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 200 ml maślanki
  • 90 g masła, roztopionego
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 4 i 1/4 do 4 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • szczypta soli

Rozczyn:

  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej

Kruszonka:

  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 60 g masła, roztopionego

Dodatkowo:

  • 500 g borówek

Jak wykonać:

Rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie. Kolejno do dużej miski wsypujemy wszystkie składniku, w tym wyrośnięty rozczyn, a masło zostawiamy na później. Wyrabiamy przez chwilę i dodamy roztopione masło, dalej wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Blaszkę o wymiarach 33 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po godzinie ciasto wykładamy na blaszkę, wyrównujemy. Pędzelkiem smarujemy ciasto dodatkowym masłem i wykładamy borówki. Kruszonkę robimy z podanych składników i wykładamy na borówki. Kolejny raz odstawiamy w ciepłe miejsce i przekrywamy ściereczką na godzinę. Po tym czasie ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez 35 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera