Co potrzeba:
Ciasto:
- 200 ml maślanki
- 90 g masła, roztopionego
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 4 i 1/4 do 4 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- szczypta soli
Rozczyn:
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki letniego mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
Kruszonka:
- 90 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 60 g masła, roztopionego
Dodatkowo:
- 500 g borówek
Jak wykonać:
Rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie. Kolejno do dużej miski wsypujemy wszystkie składniku, w tym wyrośnięty rozczyn, a masło zostawiamy na później. Wyrabiamy przez chwilę i dodamy roztopione masło, dalej wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Blaszkę o wymiarach 33 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po godzinie ciasto wykładamy na blaszkę, wyrównujemy. Pędzelkiem smarujemy ciasto dodatkowym masłem i wykładamy borówki. Kruszonkę robimy z podanych składników i wykładamy na borówki. Kolejny raz odstawiamy w ciepłe miejsce i przekrywamy ściereczką na godzinę. Po tym czasie ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez 35 minut.