Ciasto góra lodowa

Góra lodowa, to ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza ułożeniu biszkoptów. Ciasto jest na bazie ciemnego biszkoptu, przełożone kremem budyniowym, a do tego jeszcze pyszna polewa na mleku w proszku. Polewa ma dwojaką postać, ponieważ jest biała i ciemna. Idealnie sprawdzi się na rodzinnej imprezie.

Co potrzeba:

 

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 i 1/4 szkl. cukru
  • 1 i 1/4 szkl. mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3/4 szkl.cukru
  • 3 x 40 g budyń śmietankowy, proszek
  • 1,5 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 g masła

 

Polewa:

  • 300 g margaryny „Kasia”
  • 3/4 szkl. wody
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 szkl. mleka w proszku + 1 łyżka
  • 2 łyżki kakao

 

Dodatkowo:

  • 1 szkl. mocnego naparu z kawy
  • opakowanie okrągłych biszkoptów ok. 300 g

Jak wykonać:

Mąkę przesiać z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i miksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Na koniec partiami dodać suche składniki. Formę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę i piec w temp. 180 stopni przez około 30 minut.  Po ostudzeniu przekroić na dwie części.
500 ml mleka zagotować razem z cukrami. W pozostałym mleku wymieszać proszek budyniowy oraz żółtka. Gorące mleko zdjąć z ognia i powoli cały czas mieszając wlewać masę z zimnego mleka. Gotować na małym ogniu, do momentu aż zgęstnieje. Owijać folią i zostawić do wystygnięcia. Po tym czasie miękkie masło chwilę miksować, a następnie partiami dodać budyń.
Do blaszki włożyć jeden blat, nasączyć naparem z kawy, wyłożyć 1/2 części kremu i nałożyć drugą część biszkoptu, a na niego drugą część kremu. Dół biszkoptów lekko ściąć, nasączyć lekko pozostałą kawą i delikatnie wcisnąć w krem, jeden obok drugiego w rzędach. Ciasto włożyć do lodówki.
Ostatnim krokiem będzie zrobienie polewy. Margarynę roztopić, następnie dodać wodę oraz cukier, doprowadzić do wrzenia.  Zdjąć z ognia i przestudzić. Kolejno wsypać mleko w proszku i wymieszać. Gotowy krem podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej łyżkę mleka w proszku, wymieszać. . Wylać na ciasto tworząc fikuśne wzorki.  Mieszamy szybko i wylewamy na ciasto, ponieważ polewa dosyć szybko tężeje. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera