Sernikowe serca na kruchym spodzie z galaretką truskawkową
Ciasto poduszkowiec
Wilgotne, czekoladowe ciasto połączone z serem białym i do tego polane czekoladą. Proste i szybkie w przygotowaniu.
Co potrzeba:
Ciasto:
- 5 jajek
- 220 g mąki pszennej
- 180 cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml oleju
- 4 łyżeczki kakao
- 125 ml wody
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Masa serowa:
- 500 g sera z wiaderka „Mój ulubiony”
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 100 g cukru
Dekoracja:
- rozpuszczone pastylki czekoladowe
- kolorowa posypka
Jak wykonać:
Jajka ubić z cukrem. Kolejno dodać olej i wodę, roztopioną czekoladę i dalej ubijać. Mąkę, proszek i kakao wymieszać i dodać do masy jajecznej. Mieszać krótko mikserem na najniższych obrotach. Następnie przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser zmiksować z budyniem i cukrem. Masę serową przełożyć na ciasto tworząc kratkę. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 min.
Po ostudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą i posypać kolorową posypką.
Źródło przepisu: