Ciasto poduszkowiec

Wilgotne, czekoladowe ciasto połączone z serem białym i do tego polane czekoladą. Proste i szybkie w przygotowaniu.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 220 g mąki pszennej
  • 180 cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • 4 łyżeczki kakao
  • 125 ml wody
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Masa serowa:

  • 500 g sera z wiaderka „Mój ulubiony”
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 g cukru

Dekoracja:

  • rozpuszczone pastylki czekoladowe
  • kolorowa posypka

 

Jak wykonać:

Jajka ubić z cukrem. Kolejno dodać olej i wodę, roztopioną czekoladę i dalej ubijać. Mąkę, proszek i kakao wymieszać i dodać do masy jajecznej. Mieszać krótko mikserem na najniższych obrotach. Następnie przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser zmiksować z budyniem i cukrem. Masę serową przełożyć na ciasto tworząc kratkę. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 min.

Po ostudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą i posypać kolorową posypką.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera