Czekoladowe muffiny z czekoladą i żurawiną

Czekoladowe muffiny z czekoladą i żurawiną przepyszne, a zarazem proste i szybkie do zrobienia. Wilgotne i delikatne w smaku, a połączenie czekolady i żurawiny świetnie się komponuje. Idealnie się sprawdzą dla niezapowiedzianych gości.

Co potrzeba:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 50 g kakao
  • 200 g mleka
  • 100 g oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego *( u mnie domowej roboty)
  • garść żurawiny
  • 11 kostek czekolady mlecznej

 

Jak wykonać:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra/dół. Przygotować blachę na muffiny i papierowe papilotki. Do miski wrzucić mąkę, cukry, kakao, mleko, olej, jajka, proszek do pieczenia i cynamon – wszystko zmiksować. Ciasto przełożyć do papierowych papilotek. Do każdej wcisnąć kostkę czekolady i żurawinę. Piec przez około 30 min. Babeczki można oprószyć cukrem pudrem.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera