Ciasto salceson
Czekoladowe muffiny z czekoladą i żurawiną
Czekoladowe muffiny z czekoladą i żurawiną przepyszne, a zarazem proste i szybkie do zrobienia. Wilgotne i delikatne w smaku, a połączenie czekolady i żurawiny świetnie się komponuje. Idealnie się sprawdzą dla niezapowiedzianych gości.
Co potrzeba:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 50 g kakao
- 200 g mleka
- 100 g oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego *( u mnie domowej roboty)
- garść żurawiny
- 11 kostek czekolady mlecznej
Jak wykonać:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra/dół. Przygotować blachę na muffiny i papierowe papilotki. Do miski wrzucić mąkę, cukry, kakao, mleko, olej, jajka, proszek do pieczenia i cynamon – wszystko zmiksować. Ciasto przełożyć do papierowych papilotek. Do każdej wcisnąć kostkę czekolady i żurawinę. Piec przez około 30 min. Babeczki można oprószyć cukrem pudrem.
Źródło przepisu: