Jagodzianki

Jagodzianki przepyszne, mięciutkie, delikatne bułeczki drożdżowe. Można je przygotować ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Świetny się sprawdzą na drugie śniadanie do kawki.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 250 g mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 80 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 300 g jagód
  • 30 g cukru
  • 25 g mąki ziemniaczanej

Lukier:

  • 200 g cukru
  • 50 g soku z cytryny

Jak wykonać:

Mleko lekko podgrzać. Ciepłe wlać do miski, dodać drożdże i cukier, wymieszać. Kolejno dodać mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól, wyrobić. Ciasto przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 14-16 części, uformować kule, umieścić na blacie oprószonym mąką i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Kolejno blachę wyłożyć papierem do pieczenia ( u mnie dwie blachy z piekarnika). Do jagód dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Następnie każdą kulę delikatnie rozpłaszczyć dłonią i nałożyć na każdą po czubatej łyżce jagód, zlepić brzegi formując podłużne bułeczki. Jagodzianki ułożyć na blaszce, w odstępie 4 cm. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, góra/dół. Jagodzianki wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut. Po upieczeniu ostudzić. Cukier zmielić i dodać sok z cytryny, wymieszać. Ostudzone jagodzianki obrać lukrem.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera