
Co potrzeba:
Jak wykonać:
Podgrzać lekko mleko (nie za mocno – ma być letnie), dodać cukier oraz drożdże i dokładnie wymieszać, aż wszystko się rozpuści. Następnie wsypać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto – można użyć robota z hakiem lub zrobić to ręcznie. Ciasto przełożyć do miski lekko posmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny – aż wyraźnie zwiększy swoją objętość.
Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na porcje po ok. 80 g. Z każdej porcji uformuj kulkę, ułożyć na obsypanym mąką blacie i przykryć ściereczką. Odstawić na 30 minut, by lekko podrosły.
Jagody delikatnie wymieszać z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej – dzięki temu owoce nie puszczą zbyt dużo soku podczas pieczenia.
Każdą kulkę rozwałkować na placek. Najłatwiej będzie uformować jagodzianki, przełożyć rozwałkowane ciasto do miseczki, nałożyć 2 łyżki owoców, zlepić brzegi w miseczce, a następnie obrócisz bułeczkę i ułożyć ją na dłoni. Gotową bułkę położyć na blasze (wyłożonej papierem), łączeniem do dołu.
Jagodzianki przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 20 minut. W tym czasie zrobić kruszonkę – wystarczy szybko połączyć składniki.
Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i hojnie posypać przygotowaną kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez ok. 15 minut – aż będą złociste i pachnące.