Kostka malinowa

Wiadomo, że to nie sezon na maliny, ale czemu nie zrobić ciasta z mrożonych owoców? Delikatny biszkopt, nasączony cytrynowym ponczem, kwaskowate maliny z galaretką i słodka bita śmietana z odrobiną białej czekolady. Jak dla mnie to idealne połączenie smaków.

Co potrzeba:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy 8 g
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masło i wiórki kokosowe do wysmarowania i posypania blachy

Nasączenie:

  • 150 ml wody
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 2 łyżki cukru

Galaretka z malinami:

  • 3 galaretki malinowe
  • 1 litr wrzątku
  • 600 g malin (mogą być mrożone)

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 75 g białej czekolady

Jak wykonać:

Blachę wysmaruj masłem i posyp wiórkami kokosowymi. Piekarnik nastaw na 189 stopni. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać. Kolejno dodać po jednym żółtku, cały czas miksować. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać suche składniki do masy jajecznej i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wyłożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut. Po upieczeniu ostudzić.  Galaretki rozpuścić w litrze wrzątku. Wsypać mrożone maliny, wymieszać i odstawić do stężenia. Z wystudzonego ciasta zetnij skórkę z wierzchu, po czym nasącz ciasto ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru. Kolejno na wierzch wylać stężałą galaretkę z malinami i wstawić ciasto do lodówki, aby galaretka stężała. Śmietankę ubić, dodać cukier i śmietan-fixy, ubić na sztywno. Bitą śmietanę wyłożyć na galaretkę i wyrównać. Na wierzch posypać startą białą czekoladą.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera