Lekkie ciasto jogurtowe z truskawkami i galaretką

Lekkie ciasto jogurtowe z galaretką i truskawkami bez pieczenia. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, nie sprawia żadnych problemów w czasie przygotowania. Ciasto najlepiej wykonać dzień przed podaniem. Jeśli nie mamy tyle czasu, to wystarczą 3-3,5 godziny w lodówce aby było równie dobre.

Co potrzeba:

  • biszkopty okrągłe
  • 1 galaretka mango
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 duże gęste jogurty naturalne
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 300-400 g truskawek

Jak wykonać:

Ciasto na tortownice o średnicy 20 cm.

Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy. Pomarańczowe galaretki rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Do miski wrzucić jogurty i delikatnie roztrzepać. Kolejno dodać tężejącą galaretkę, wylać do tortownicy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

W międzyczasie truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Galaretki rozpuścić 400 ml gorącej wody, ostudzić. Po ostudzeniu wsypać truskawki i odstawić do lekkiego stężenia. Po ostudzeniu wylać galaretkę na masę jogurtową i ponownie wstawić do lodówki.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera