Mini serniczki Oreo

Pyszne, szybkie i proste muffinki do zrobienia. Połączenie słodkiej masy serowej z kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki nadaje idealnego smaku. Znikają ze stołu w mgnieniu oka. Mogą być dobrą alternatywą na tort.

Co potrzeba:

Podstawowe:

  • 150 g ciasteczek oreo
  • 450 g twarogu sernikowego „Mój ulubiony”
  • 250 g mascarpone waniliowy z białą czekoladą „Łowicz”
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 budyń śmietankowy 60 g
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • opcjonalnie trochę ekstraktu o smaku orzechów laskowych

 

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • maliny do dekoracji

Jak wykonać:

Przygotować blaszkę na muffiny i wypełnią ją papilotkami. Z otrzymanej porcji wyjdzie mniej więcej 18 sztuk. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra/dół.  Ciasteczka oreo wyłożyć na spód papilotek. Twaróg  włożyć do miski, dodać serek mascarpone, cukier, budyń, cukier wanilinowy oraz ekstrakt. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Kolejno dodać jajko i zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na ciasteczka do 3/4 wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wierzch posmarować dżemem z czarnej porzeczki i udekorować malinami.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera