Miękkie pierniczki z nadzieniem
Podwójnie czekoladowe babeczki
Podwójnie czekoladowe babeczki o intensywnym smaku czekoladowym. Z wierzchu delikatnie chrupiąca, a w środku wilgotna. Przepis szybki w przygotowaniu. Muffiny smakują jak z piekarni. Idealne do kawki czy też szklanki mleka.
Co potrzeba:
- 270 g mąki pszennej
- 14 g proszku do pieczenia
- 6 g soli
- 40 g kakao
- 118 ml świeżo zaparzonej kawy
- 118 ml oleju
- 190 g cukru
- 237 ml mleka
- 113 g jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 260 g posiekanej czekolady / dropsów czekoladowych bądź gwiazdek czekoladowych
Jak wykonać:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce ubić kakao z gorącą kawą na puszystą masę. Do miksera dodać olej i cukier, ubijać przez około 2 minuty. Kolejno dodać kawową pastę, zmiksować na małych obrotach. Następnie dodać mleko, jogurt grecki, cukier waniliowy i ubite jajka, zmiksować. Potem wsypać powoli suche składniki i miksować na małych obrotach, aż do połączenia się składników. Na koniec dodać gorzką czekoladę, wymieszać. Ciasto wlać do papierowych papilotek tak do 3/4 wysokości i posypać gwiazdkami. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec przez 20-30 minut.
Źródło przepisu: