Podwójnie czekoladowe babeczki

Podwójnie czekoladowe babeczki o intensywnym smaku czekoladowym. Z wierzchu delikatnie chrupiąca, a w środku wilgotna. Przepis szybki w przygotowaniu. Muffiny smakują jak z piekarni. Idealne do kawki czy też szklanki mleka.

Co potrzeba:

  • 270 g mąki pszennej
  • 14 g proszku do pieczenia
  • 6 g soli
  • 40 g kakao
  • 118 ml świeżo zaparzonej kawy
  • 118 ml oleju
  • 190 g cukru
  • 237 ml mleka
  • 113 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 260 g posiekanej czekolady / dropsów czekoladowych bądź gwiazdek czekoladowych

Jak wykonać:

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce ubić kakao z gorącą kawą na puszystą masę. Do miksera dodać olej i cukier, ubijać przez około 2 minuty. Kolejno dodać kawową pastę, zmiksować na małych obrotach. Następnie dodać mleko, jogurt grecki, cukier waniliowy i ubite jajka, zmiksować. Potem wsypać powoli suche składniki i miksować na małych obrotach, aż do połączenia się składników. Na koniec dodać gorzką czekoladę, wymieszać. Ciasto wlać do papierowych papilotek tak do 3/4 wysokości i posypać gwiazdkami. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec przez 20-30 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera