Porzeczkowiec

Porzeczkowiec lekkie, kremowe ciasto. Słodkie, z odrobiną dżemu porzeczkowego, który nadaje delikatnej kwasowości. Przekładane masą serową, która jest dopełnieniem tego ciasta. Świetnie się sprawdzi do niedzielnej kawki czy też na urodziny bądź na inną imprezę rodzinną. Przygotowanie tego ciasta nie jest zbyt pracochłonne. Ciasto, które nie zawiera dużo składników, dzięki czemu idealnie się one ze sobą komponują.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 3/4 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody

Masa serowa:

  • 450 g sera „Mój ulubiony”
  • cukier waniliowy do smaku
  • 2 galaretki cytrynowe (rozpuszczone w szkl. wrzątku)
  • trochę aromatu pomarańczowego

Bita śmietana:

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 3 śmietan-fxy
  • trochę cukru pudru

Dodatkowo:

  • duży słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • gorzka czekolada

Jak wykonać:

Ciasto:

Olej, wodę, cukier (1 szkl.) i kakao zagotować i ostudzić. Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Następnie wlać ostudzoną polewę, dokładnie zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę, piec w temp. 180 stopni przez około 25-30 min. Wystudzone ciasto przekroić na pół.

Masa serowa:

Ser wrzucić do miski, dodać tężejącą galaretkę, cukier i aromat, zmiksować.

Bita śmietana:

Śmietanę ubić, dodać śmietan-fixy i cukier, dokładnie zmiksować.

Przełożenie:

Biszkopt + 1/2 słoika dżemu + 1/2 masy serowej + II część ciasta + pozostała część dżemu + reszta masy serowej + bita śmietana + starta gorzka czekolada

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera