
Ciasto marchewkowe
Biszkopt:
Nadzienie:
Dodatkowo:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać. Następne dodać żółtka i przez chwilę miksować. Na koniec dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec przez około 15-20 minut.
Po upieczeniu od razu wyłożyć biszkopt na blat, zdjąć papier. Ciasto zwinąć w roladę, zawinąć w papier i odstawić do ostudzenia.
Ostudzony biszkopt rozwinąć, wyłożyć masę makową, równomiernie rozprowadzić. Ciasto zwinąć ciasno, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie polać czekoladą i udekorować migdałami/żurawiną.