Sernik z musem z mango

Sernik z mango stanowi świetne połączenie. Idealny dla małych, jak i dużych łasuchów. Kremowy, wyborny, delikatny w smaku. Sprawdzi się na każdej imprezie.

Co potrzeba:

 

Składniki na spód:

  • 150 g ciasteczek Oreo (bez nadzienia, nadzienie usuwamy)
  • 45 g masła, roztopionego

 

Masa serowa:

  • 800 g twarogu ( u mnie „Mój ulubiony” z wiaderka)
  • 250 ml śmietany 36%
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

Mus:

  • 100 g mango ( u mnie mrożone)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • trochę wody

Jak wykonać:

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować. Masę wyłożyć na blachę, wyrównać. Schłodzić przez godzinę w lodówce. Kolejno w misce miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować. Masę serową wylać na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego na 150 stopni, piec około 55 minut. Wystudzić. Do garnuszka wlać wodę i dodać mango, gotować aż do rozgotowania. Kolejno dodać mąkę ziemniaczaną, wystudzić. Mus wylać na sernik.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera