Skubaniec z jabłkami

Skubaniec, kruche delikatne ciasto z dodatkiem jabłek i pianki. Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie się sprawdzi na rodzinnej imprezie. Jabłka można zamienić na dowolne owoc bądź dżem.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 5 żółtek
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Piana:

  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 900 g jabłek gotowanych
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 galaretka cytrynowa

Jak wykonać:

Mąkę, margaryną i smalec przez chwilę miksować. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz proszek do pieczenia. Ciasto zagnieść. Podzielić na trzy części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część wyłożyć na blachę, kolejno jabłka wymieszane z kisielem i galaretką. Drugą część wymieszać z kakao i poskubać na jabłka. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka wyłożyć na ciasto i na koniec poskubać ostatnią jasną część ciasta. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez godzinę.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera