Walentynkowe makaroniki z czekoladowym nadzieniem

Makaroniki z czekoladowym nadzieniem świetnie się sprawdzą na Walentynkowy wieczór. Pięknie się prezentują, a do tego obłędnie smakują. Połączenie słodkiego makaroniki z czekoladowym ganache to idealne połączenie smaków. Przepis jest łatwy, na bezie francuskiej, choć nie da się ukryć, że wymaga precyzji i wprawy. To moje pierwsze makaroniki i na pewno nie ostatnie, w końcu trzeba dość do perfekcji.

Co potrzeba:

Korpusy:

  • 70 g zmielonych migdałów bez skórki
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g białka
  • szczypta soli
  • trochę barwnika spożywczego w proszku (u mnie czerwony)

Czekoladowe ganache:

  • 75 ml śmietany kremówki 30%
  • 75 g gorzkiej czekolady

Jak wykonać:

Zmielone migdały wymieszać z połową cukru pudru i ponownie zmielić, a potem przesiać przez sitko. Odstawić na bok. Kolejno trzeba białko dokładnie zważyć i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli . Kolejno miksując dodawać stopniowo cukier puder. Miksować do momentu, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Następnie trzeba dodać barwnik spożywczy i zmiksować krótko, aż powstanie jednolity kolor. Do powstałej masy dodać dwoma partiami migdały z cukrem pudrem i delikatnie mieszać szpatułką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub z matą silikonową do makaroników (ja właśnie takiej użyłam). Masę wyłożyć na formę. Blachę z przygotowanymi makaronikami stuknąć kilkakrotnie o blat. Tak przygotowane makaroniki odstawić na około  30- 60 minut, aby makaroniki obeschły. Makaroniki są gotowe do pieczenia, gdy po delikatnym dotknięciu opuszkiem palca powierzchnia makaronika nie będzie się do niego kleić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 140°C, najlepiej z funkcją termoobiegu (u mnie była tylko góra/dół). Makaroniki piec ok. 15 min. Odstawić do ostudzenia.

Kolejnym krokiem będzie zrobienie czekoladowego ganache. W małym garnku podgrzać śmietanę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Czekoladę przełamać i wsypać do miseczki. Podgrzaną śmietankę wlać do czekolady. Odczekać z  2 minuty, a po tym czasie wymieszać. Odstawić do ostudzenia i lekkiego zgęstnienia.  Następnie przełożyć makaroniki. Włożyć do lodówki do momentu aż zastygnie czekolada.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera