Babka wielkanocna

Cytrynowa, delikatna. wilgotna babka. Idealne na Wielkanoc. Szybka i prosta w przygotowaniu, która długo zachowują swoją świeżość.

Co potrzeba:

  • 4 duże jajka
  • 200 g masła
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 160 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • na wierzch można polać lukrem / posypać cukrem pudrem

Jak wykonać:

Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubijać około 10 minut. W między czasie rozpuścić masło, do ostudzonego dodać skórkę z cytryny i sok. Do masy jajecznej dodać cukier waniliowy, ubijać. W drugiej misce wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek dodać suche składniki, zmiksować na niskich obrotach. Na koniec dodać rozpuszczone masło, wymieszać.

Ciasto wylać do formy, Piec ok. 45 minut. Ostudzoną babkę polać lukrem.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera