Ciasto szpinakowe z truskawkami
Co potrzeba:
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki krupczatki
- 3/4 szkl. oleju
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g świeżego szpinaku
- opcjonalnie trochę barwnika zielonego
- 400 g truskawek
- 2 galaretka truskawkowa
- 600 ml gorącej wody
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 250 g serka mascarpone
Jak wykonać:
Mąkę pszenna wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Świeży szpinak rozdrabniamy w malakserze z niewielką ilością oleju. Kolejno jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Do uzyskanej masy wlewać niewielkim strumieniem olej, cały czas miksując na małych obrotach. Kolejno dodać w kilku porcjach suche składniki i zmiksować do połączenia się składników. Na koniec połączyć ze szpinakiem. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, piec przez około 35-40 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć, ostudzić i ściąć wierzch ciasta, które będzie potrzebne na kruszonkę na wierzch ciasta.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. . Kolejno śmietankę zmiksować na sztywną masę, następnie dodać przesiany cukier puder, śmietan-fixy i serek. Połowę kremu wyłożyć na dolną część ciasta. Następnie pokroić na kawałki truskawki wyłożyć na krem i zalać tężejąca galaretką. Włożyć na 15 min. do lodówki. Po tym czasie drugą część kremu wyłożyć na wierzch i oprószyć pokruszonym wcześniej ciastem. Włożyć do lodówki na minimum kilka godzin lub na całą noc.