Ciasto biskup

Ciasto biskup, to połączenie kilku smaków, które idealnie się komponują. Delikatny biszkopt, budyniowy krem, beza kokosowo-makowa polana czekoladową polewą, a całość przełamana jest galaretką z dżemem z czarnej porzeczki. Ciasto genialnie sprawdzi się na nadchodzący Sylwester bądź na Nowy Rok.

Co potrzeba:

Biszkopt:

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa z galaretą:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szklanki wody
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła

Beza kokosowo-makowa:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Polewa:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka

Jak wykonać:

Rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu. Na początek ubić białka na sztywną pianę. Kolejno stopniowo dodać po łyżce cukru, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i delikatnie oderwać papier do pieczenia. Papier przełożyć ponownie do blachy, a na niego przestudzony biszkopt.

Kolejnym krokiem będzie zrobienie warstwy galaretkowej. 2 szklanki wody zagotować, rozpuścić galaretki, dokładnie wymieszać. Do nadal gorących galaretek dodać dżem i dokładnie wymieszać.  Odstawić do schłodzenia i tężejącą galaretkę wylać na upieczony biszkopt. Odstawić do lodówki, aby całość szybciej stężała.

Kolejno trzeba zrobić krem budyniowy. Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą połowę zmiksować blenderem z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, aż mas budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch, a następnie łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń cały czas miksując. Przełożyć na przygotowany wcześniej biszkopt i stężałą galaretkę.

Przedostatnim etapem będzie zrobienie bezy makowo-kokosowej. Rozpoczynamy od ubicia białek na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier łyżka, po łyżce, cały czas miksując. Dodać mak i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać silikonową łopatką na najniższych obrotach miksera. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 20 minut. Wyjąć, przestudzić i ułożyć na budyniowym kremie.

Ostatnim krokiem będzie zrobienie polewy czekoladowej. Wszystkie składniki umieścić w metalowej misce i rozpuścić w kąpieli wodnej co jakiś czas mieszając. Ciasto polać polewą robiąc przy tym wzorki.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera