Co potrzeba:
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 80 g masła
Ciasto:
- 250 g mleka
- 100 g cukru
- 40 g drożdży świeżych
- 2 jajka
- 520 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 80 g masła
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- około 60 szt. jeżyn, świeżych
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka cukru pudru
- bułka tarta
Jak wykonać:
Składniki na kruszonkę wsypać do miski i rozdrobnić. Odstawić do lodówki. Do misy miksera wlać ciepłe mleko, cukier i pokruszone drożdże, wymieszać. Kolejno dodać mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, uformować kule i ułożyć na blacie oprószonym mąkę, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni góra/dół. Jeżyny, mąkę ziemniaczaną i cukier puder delikatnie wymieszać. Z wyrośniętego ciasta uformować drożdżówki. Na środku każdej kuli zrobić wgłębienie np. szklanką i mocno docisnąć. Posypać bułką tartę, ułożyć jeżyny i posypać kruszonką. Piec przez około 15 minut.