
Dakłas
Co potrzeba:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej z lekką górką
- 2 łyżki kakao
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl. cukru
Beza:
- 4 białka
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem:
- 80 g posiekanych orzechów włoskich
- 80 g posiekanych daktyli
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 150 g masy kajmakowej
Jak wykonać:
Formę 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozpocząć od zrobienia biszkoptu. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier dalej miksować. Kolejno dodać żółtka, ponownie zmiksować. Do masy dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę, piec w temp. 170 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.
Kolejno krok to przygotowanie bezy. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, dalej miksować. Kolejno dodać mąkę ziemniaczaną, krótko miksować. Na koniec dodać orzechy, delikatnie wymieszać szpatułką. Formę odwrócić do góry dnem, posmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Bezę wyłożyć. Piec w temp. 140 stopni przez 30 minut, a po tym czasie zmniejszyć temp. do 100 stopni i piec kolejne 35 minut. Po tym czasie bezę ostudzić w zamkniętym piekarniku.
Śmietankę i mascarpone ubić na sztywny krem. Kolejno dodać masę kajmakową, daktyle i orzechy, zmiksować. Na biszkopt wyłożyć krem, a na krem bezę. Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.