Jeśli szukasz przepisu na wyjątkową babkę, która zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem – ta pistacjowa wersja będzie strzałem w dziesiątkę. Miękka, maślana, z nutą prażonych pistacji i lekką słodyczą białej czekolady – idealna na święta, spotkanie z przyjaciółmi lub jako codzienna przyjemność do kawy. Dodatek kwaśnej śmietany sprawia, że ciasto jest niezwykle wilgotne, a pistacjowa polewa z posypką z orzechów nadaje mu elegancki, nieco luksusowy charakter. Prosta w przygotowaniu, a efekt? Powalający!
Do misy miksera wrzucić masło, cukier i żółtka, przez parę minut ucierać. Kolejno dodać pastę pistacjową i ponownie zmiksować. Następnie dodać śmietanę i zmiksować. Na koniec dodać suche składniki – mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, zmiksować. Białka ubić, dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do formy na babkę ( u mnie silikonowa). Piec w temp. 180 stopni przez około 50 minut.
Na parze rozpuścić czekoladę białą z łyżką pasty pistacjowej. Polać babkę i oprószyć posiekanymi wcześniej pistacjami.