Mini pączki
3 bit
3 bit to ciasto, które robi się błyskawicznie i smakuje obłędnie.
Smaku nadaje połączenie kremu z masą krówkową.
Co potrzeba:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3/8 szkl. mąki krupczatki
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3/8 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- krem karpatkowy dr Oetker klasyczny
- 1/2 l mleka
- 200 g margaryny
Bita śmietana:
- 750 ml śmietany 36%
- 4 śmietan-fixy
- 3 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
- około 50 szt. herbatników
- masa krówkowa (wcześniej rozgrzać)
- gorzka czekolada
Jak wykonać:
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Do białek dodać żółtka, ubijać. W drugiej misce wymieszać mąki i proszek do pieczenia. Suche składniki dodać do mokrych, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę. Piec w temp. 180 stopni przez około 15 minut. Ostudzić.
Krem:
Przygotować wedle przepisu na opakowaniu.
Śmietana:
Śmietanę ubić. Kolejno dodać cukier oraz śmietan-fixy, ubić.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt + masa krówkowa + herbatniki + krem + herbatniki + bita śmietana + gorzka czekolada
Źródło przepisu: