Babka marmurkowa

Babka marmurkowa z dodatkiem żurawiny szybka i prosta w przygotowaniu. Długo zachowuje świeżość, a do tego pięknie wygląda. Świetnie się sprawdzi do popołudniowej kawki.

Co potrzeba:

  • 160 g mąki pszennej
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g oleju rzepakowego –
  • 130 g cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • garść żurawiny

Jak wykonać:

W jednej misce umieścić mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Połowę mieszanki wsypać do drugiej miski, dodać kakao i wymieszać. Następnie do trzeciej miski wbić jajka, dodać cukier i ubić na jasną, puszystą masę. Do masy dodać olej i ponownie zmiksować. Puch jajeczny rozdzielić pomiędzy miskami ze składnikami suchymi, wymieszać delikatnie. Do masy z dodatkiem kakao wlać trzy łyżki mleka i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto wylewać naprzemiennie do formy na babkę, a na górę ułożyć żurawin (można delikatnie ją docisnąć). Piec w temp 180 stopni przez około 40 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera