Baletki z makiem

Baletki z makiem, czyli biszkoptowe ciasteczka z makiem i marmoladą. Delikatne, kruche na dwa kęsy ciasteczka. Druga słodkość, która przypomina mi dzieciństwo. Szybkie i proste w przygotowaniu.

Co potrzeba:

Ciasteczka:

  • 3 jajka
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • mak 300 g
  • marmolada

Jak wykonać:

Rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni góra/dół. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Kolejno dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na matę silikonową (u mnie taka do makaroników), można też rękawem cukierniczym zrobić krążki na blaszce.  Posypujemy makiem i wkładamy do piekarnika na około 10 minut. To samo robimy z drugą blaszką. Wystudzone ciastka smarujemy marmoladą i składamy.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera