Puszyste ciasto z owocami
Baletki z makiem
Baletki z makiem, czyli biszkoptowe ciasteczka z makiem i marmoladą. Delikatne, kruche na dwa kęsy ciasteczka. Druga słodkość, która przypomina mi dzieciństwo. Szybkie i proste w przygotowaniu.
Co potrzeba:
Ciasteczka:
- 3 jajka
- 70 g cukru
- szczypta soli
- 90 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- mak 300 g
- marmolada
Jak wykonać:
Rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni góra/dół. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Kolejno dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na matę silikonową (u mnie taka do makaroników), można też rękawem cukierniczym zrobić krążki na blaszce. Posypujemy makiem i wkładamy do piekarnika na około 10 minut. To samo robimy z drugą blaszką. Wystudzone ciastka smarujemy marmoladą i składamy.
Źródło przepisu: