Balladyna

Balladyna to pyszne warstwowe ciasto, na cienkim biszkopcie, przełożoną masą serową, masą krówkową, otoczone herbatnikami, a na koniec sporą warstwą galaretki z malinami i borówkami. Ciasto bardzo smaczne, bogate smakowo, ale nie jest przesłodzone. Świetnie się sprawdzi na święta czy też inne uroczystości. W oryginalnym przepisie biszkopt jest przekrojony na dwa blaty, gdzie druga części jest przed galaretką z owocami. Jak dla mnie ta i ta wersja jest smaczna.

Co potrzeba:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 20 g kakao
  • 60 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Nasączenie:

  • ok. 100 ml zaparzonej kawy

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka ( u mnie „Mój ulubiony”)
  • 70 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 8 g żelatyny w proszku
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 400 g śmietanki 36%, schłodzonej

Galaretka:

  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • ok. 200 g malin ( u mnie mrożone)
  • ok. 150 g borówek (u mnie mrożone)
  • 700 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej
  • ok. 300- 400 g herbatników

Jak wykonać:

Blaszkę o wymiarach 36×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej miksować. Kolejno dodać żółtka i dwie łyżki wody, zmiksować. Na koniec dodać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na blachę. Piec w temp. 180 stopni gór/dół przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie przygotować kawę do nasączenia, odstawić do ostudzenia.

Kolejnym krokiem będzie przygotowanie masy serowej. Żelatynę przełożyć do garnka, dodać 4 łyżki zimnej wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia na 10 minut. Do miski przełożyć ser, cukier, cukier waniliowy – zmiksować. Napęczniała żelatynę podgrzać, mieszając łyżką do momentu aż się rozpuści (ważne aby nie doprowadzić do zagotowania, ponieważ straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną zdjąć z palnika i energicznie mieszać. Następnie dodać 3 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać, a kolejno pozostałą część masy serowej, wymieszać. Śmietankę ubić i dodać do masy serowej, wymieszać.

Biszkopt nasączyć naparem z kawy. Wyłożyć połowę masy serowej, rozłożyć herbatniki. Masę krówkową wymieszać w miseczce, będzie łatwiej przy rozsmarowaniu. Na herbatniki wyłożyć masę krówkową i przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno wyłożyć pozostałą część masy serowej, wstawić do lodówki.

Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Jeśli mamy mrożone maliny i borówki to można je dodać do ciepłej galaretki, szybciej się schłodzi. Gdy galaretka będzie lekko tężejąca wylać na ciasto. Jeśli natomiast mamy świeże owoce, należy je wyłożyć na masę serową i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić na noc do lodówki.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera