Ciasto arbuzowe

Lekkie i delikatne ciasto z musem arbuzowym. Idealne jako deser na lato, które może być i również w postaci tortu. Szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Co potrzeba:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta barwnika zielonego
  • łyżeczka oleju

 

Mus arbuzowy:

  • 800 g miąższu z arbuza
  • 3 galaretki arbuzowe na 375 ml wody

 

Krem:

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 śmietan-fixy
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

  • rodzynki w czekoladzie

Jak wykonać:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier, dalej ubijać. Kolejno dodać żółtka, zmiksować. Na koniec dodać resztę składników i dokładnie wymieszać szpatułką. Tortownicę o wysmarować masłem i wysypać bułkę tartą. Wylać ciasto i piec przez około 20 min. w temp. 170 stopni. Po upieczeniu wystudzić.

Z arbuza wybrać pestki, wrzucić do garnka, zblendować i zagotować razem z galaretkami. Odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.

Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, serek i śmietan-fixy, zmiksować.

Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć krem, na niego mus arbuzowy. Na wierzch można lekko wcisnąć rodzynki w czekoladzie.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera