Ciasto Bounty

Każdy, kto lubi batoniki Bounty powinien spróbować tego ciasta. Idealne, delikatne w smaku. Biszkopt jest delikatny i puszysty, a do tego wilgotny. Połączenie masy kokosowej z polewą czekoladą to dobre połączenie smaków.

Co potrzeba:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 40 g kakao bez cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju

 

Do nasączenia:

  • 120 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

 

Krem kokosowy:

  • 850 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła

 

Polewa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady (użyłam Goplany)
  • 100 g mlecznej czekolady (użyłam Goplany)
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • ew. wiórki kokosowe do posypania
  • 3 batoniki Bounty

Jak wykonać:

Przepis jest na dużą blaszkę. Ja zrobiłam na mniejszej tortownicy – z połowy porcji. Zaczynamy od zrobienia biszkoptu. Piekarnik nastawić na 180 stopni góra/dół. Blaszkę 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kolejno powoli dodawać cukier, miksować aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksować. Do masy jajecznej dodać olej, wymieszać delikatnie szpatułką. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę piec przez około 30 min. Ostudzony biszkopt wyłożyć z blaszki. Odciąć delikatnie przypieczoną skórkę i ponownie ciasto włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.

Kolejnym krokiem będzie zrobienia masy kokosowej. Do garnka wlać 600 mleka, wsypać cukier i cukier waniliowy, wiórki kokosowe, wszystko wymieszać. Postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Masę gotować przez około 10 minut, aż zgęstnieje. Kolejno do powstałej masy dodać masło, mieszać aż do momentu roztopienia i gdy znów masa się zagotuje. Pozostałe mleko, czyli 250 ml wymieszać z budyniem i dodać do masy kokosowej, zagotować. Gorącą masę wylać na biszkopt, wyrównać. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Ostatni etap to polewa czekoladowa. Śmietankę wlać do rondelka, zagotować. Czekoladę mleczną i gorzką połamać i wrzucić do miski. Następnie gorącą śmietankę wlać do czekolady, odczekać minutę i wymieszać. Masę czekoladową wylać na masę kokosową i wyrównać. Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi i udekorować batonikami. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera