Ciasto marchewkowe

Marchewka w cieście? Czemu nie! Ciasto marchewkowe jest wilgotne i puszyste. Smaku nadaje połączenie cynamonu z orzechami. Ciasto jest proste w przygotowaniu. Każdy sobie z nim poradzi.

Co potrzeba:

  • 1,5 szkl. startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szkl. pokrojonych orzechów włoskich
  • pół łyżeczki soli

Jak wykonać:

Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Następnie orzechy włoskie pokroić na małe kawałki. Piekarnik nastawić na 180°C. Kolejno jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 3 min. Zaczynać powoli wlewać olej. Ciągle ubijać, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodać cynamon i przyprawę do piernika. Na końcu wsypać odciśniętą marchewkę i posiekane orzechy, delikatnie wymieszać.  Formę wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. U mnie tortownica o śr. 26 cm. Ciasto wlać do blaszki i piec przez około 50 min. Po upieczeniu ciasto marchewkowe posypać cukrem pudrem

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera