Ciasto Pani Walewska
Co potrzeba:
Ciasto kruche:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 16 g cukru wanilinowego
- 6 żółtek
- 60 g śmietany 18%
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Beza:
- 6 białek
- 230 g cukru
- 15 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem:
- 500 g mleka
- 2 żółtka
- 60 g cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 60 g mąki pszennej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
Pozostałe składniki:
- 80 g płatków migdałowych
- 400 g dżemu z czarnej porzeczki
Jak wykonać:
Pierwszym krokiem będzie zrobienie kremu budyniowego ( można go zrobić dzień wcześniej). 2/3 mleka wlać do garnka i zagotować. Resztę mleka wymieszać z żółtkami, cukrami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Powstałą masę wlać do garnka i gotować na małym ogniu, mieszać aby nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykryć folia spożywczą i odstawić do ostudzenia.
Kolejnym krokiem będzie zrobienie blatów. W misce umieścić mąkę, cukry, proszek do pieczenia, żółtka i masło, śmietanę, szczyptę soli, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć każde folią spożywczą i schować do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na surowe ciasto wyłożyć po 200 g dżemu z czarnej porzeczki, wyrównać.
Czas zrobić bezę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i chwilkę miksować. Ubitą bezę rozłożyć na warstwę dżemu i wyrównać, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego 180 stopni góra/dół. Piec każdy blat około 30 minut, aż beza lekko się zarumieni. Po upieczeniu odstawić blaty do ostudzenia.
Ostatnim krokiem będzie dokończenie kremu budyniowego. Masło ubić na jasną i puszystą masę. Do masła stopniowo dodawać łyżka po łyżce budyń, aż do całkowitego połączenia się obu mas. Krem budyniowy delikatnie wyłożyć i równomiernie rozprowadzić na jednym z blatów i nałożyć na niego drugi blat delikatnie dociskając. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.