Ciasto Pani Walewska

Ciasto Pani Walewska to kruche ciasto, składające się z kilku warstw – ciasto, dżem i bezą z płatkami migdałów. Dodatkowo ciasto przełożone kremem budyniowym, idealne połączenie smaków. Świetnie się sprawdzi na specjalne okazje czy Święta.

Co potrzeba:

Ciasto kruche:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 6 żółtek
  • 60 g śmietany 18%
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Beza:

  • 6 białek
  • 230 g cukru
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g mleka
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru
  •  4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 g mąki pszennej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki

Pozostałe składniki:

  • 80 g płatków migdałowych
  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki

Jak wykonać:

Pierwszym krokiem będzie zrobienie kremu budyniowego ( można go zrobić dzień wcześniej). 2/3 mleka wlać do garnka i zagotować. Resztę mleka wymieszać z żółtkami, cukrami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Powstałą masę wlać do garnka i gotować na małym ogniu, mieszać aby nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykryć folia spożywczą i odstawić do ostudzenia.

Kolejnym krokiem będzie zrobienie blatów. W misce umieścić mąkę, cukry, proszek do pieczenia, żółtka i masło, śmietanę, szczyptę soli, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć każde folią spożywczą i schować do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na surowe ciasto wyłożyć po 200 g dżemu z czarnej porzeczki, wyrównać.

Czas zrobić bezę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i chwilkę miksować. Ubitą bezę rozłożyć na warstwę dżemu i wyrównać, posypać płatkami migdałowymi.  Wstawić do piekarnika nagrzanego 180 stopni góra/dół. Piec każdy blat około 30 minut, aż beza lekko się zarumieni. Po upieczeniu odstawić blaty do ostudzenia.

Ostatnim krokiem będzie dokończenie kremu budyniowego. Masło ubić na jasną i puszystą masę. Do masła stopniowo dodawać łyżka po łyżce budyń, aż do całkowitego połączenia się obu mas. Krem budyniowy delikatnie wyłożyć i równomiernie rozprowadzić na jednym z blatów i nałożyć na niego drugi blat delikatnie dociskając. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

 

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera