
Jagodzianki
Co potrzeba:
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 6 żółtek
- 200 g masła
- 60 g drożdży
- 1 szkl. cukru
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Nadzienie:
- 3 szkl. jagód
- 6 łyżek cukru pudru
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
Do posmarowania:
- 4 łyżki mleka
Jak wykonać:
Jagody przebrać, umyć i osączyć na cedzaku. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 4 łyżki mleka, odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Kolejno pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać masło i rozpuścić. Odstawić do przestudzenia. Następnie do miski wsypać mąkę z solą, dodać mleko z masłem, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać dużą drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie ciasto wyrobić przez około minutę, obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, aż do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 4 części. Z każdej części uformować wałek i pokrój go na 7-8 plastrów. Następnie uformować z nich placki o średnicy około 12 cm, nałożyć na każdy porcję jagód, posypać je cukrem pudrem, zwinąć i uformować bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut. Piekarnik włączyć na 180 stopni. Po tym czasie bułeczki posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika na około 12-15 minut. Upieczone jagodzianki odstawić do przestudzenia. Podane składniki na lukier wymieszać w miseczce, Lukrem polać jagodzianki.