Kokosanka z jagodami

Kokosanka z jagodami to proste i pyszne ciasto, które świetnie się sprawdzi na wykorzystanie mrożonych owoców. Można użyć również świeżych jagód. Połączenie miękkiego i puszystego spodu z warstwą owoców, a do tego pyszna mięciutka sprężysta warstwa kokosowa to strzał w dziesiątkę, idealne połączenie smaków.

Co potrzeba:

Warstwa kokosowa:

  • 140 g wiórków kokosowych
  • 40  cukru pudru
  • 4 białka

Spód:

  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 270 g mąki pszennej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 125 g mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 450 g mrożonych jagód
  • 30 g cukru pudru
  • 20 g mąki ziemniaczanej

 

Jak wykonać:

Pierwszym krokiem będzie zrobienie warstwy kokosowej. Wiórki kokosowe, cukier puder i białka wsypać do miski i zmiksować do połączenia się składników. Kolejnym krokiem będzie zrobienie spodu. Masło roztopić, wlać do miski. Do masła dodać cukier, mąkę pszenną, mleko i proszek do pieczenia, zmiksować. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez 20 minut. Do jagód dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną, wymieszać delikatnie. Owoce przełożyć na podpieczony spód i piec 17 minut. Po tym czasie na jagody wyłożyć wcześniej przygotowaną warstwę kokosową i piec kolejne 10-15 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera