Kostka malinowa
Co potrzeba:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 1 cukier wanilinowy 8 g
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masło i wiórki kokosowe do wysmarowania i posypania blachy
Nasączenie:
- 150 ml wody
- sok z 1 dużej cytryny
- 2 łyżki cukru
Galaretka z malinami:
- 3 galaretki malinowe
- 1 litr wrzątku
- 600 g malin (mogą być mrożone)
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 opakowania śmietan-fixu
- 2 łyżki cukru pudru
- 75 g białej czekolady
Jak wykonać:
Blachę wysmaruj masłem i posyp wiórkami kokosowymi. Piekarnik nastaw na 189 stopni. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać. Kolejno dodać po jednym żółtku, cały czas miksować. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać suche składniki do masy jajecznej i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wyłożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut. Po upieczeniu ostudzić. Galaretki rozpuścić w litrze wrzątku. Wsypać mrożone maliny, wymieszać i odstawić do stężenia. Z wystudzonego ciasta zetnij skórkę z wierzchu, po czym nasącz ciasto ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru. Kolejno na wierzch wylać stężałą galaretkę z malinami i wstawić ciasto do lodówki, aby galaretka stężała. Śmietankę ubić, dodać cukier i śmietan-fixy, ubić na sztywno. Bitą śmietanę wyłożyć na galaretkę i wyrównać. Na wierzch posypać startą białą czekoladą.