Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami jest cudownie pyszne i delikatne w smaku. Proste i dość szybkie w przygotowaniu. Tradycyjne i sezonowe ciasto, najlepiej smaku ze świeżych śliwek. Owoce idealnie przełamują maślany smak kruszonki w połączeniu z pianką.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 2 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g margaryny „Kasia”
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Pianka:

  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

 

Kruszonka:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • ok. 800 g śliwek
  • 4 łyżki bułki tartej

Jak wykonać:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać sól oraz kawałki margaryny. Dodać żółtka i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wkładamy na około 2 godz. do zamrażarki.
Formę o wym. 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę, wyrównać. Podpiec
w temp. 180 C przez około 20 min. Wyjąć i oprószyć połową bułki tartej. Ułożyć połówki śliwek rozcięciem ku górze i oprószyć pozostałą bułką tartą.
Białka zmiksować ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodawać stopniowo cukier, przesianą mąkę, oraz olej. Wyłożyć na śliwki i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec w temp. 180 C przez około 40-45 min. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera