Malinianki

Drożdżowe bułeczki z kruszonką nadziane malinami, czyli malinianki. Delikatne, puchate aromatyczne bułeczki, które konieczne trzeba upiec. Świetnie się sprawdzą na drugie śniadanie do kawki czy też dla dzieci do szkoły.

Co potrzeba:

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 40 g masła, zimnego

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 250 g mleka
  • 35 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej + do oprószenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 80 g masła, miękkiego
  • szczypta soli
  • około 200 g malin

Jak wykonać:

Składniki na kruszonkę wrzucić do miski, zagnieść i odstawić do lodówki.

Do garnuszka wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzać (temp. 37 stopni). Do miski robota wrzucić mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło, sól i dodać podgrzane mleko z drożdżami i cukrem. Ciasto wyrobić na jednolitą masę. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na blat oprószony mąką. Podzielić na 16 części, uformować kule i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia. W międzyczasie wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia. Kolejno każdą kulę lekko rozpłaszczyć dłonią, na środek nałożyć 3-4 maliny i zlepić brzegi, formując okrągłe bułeczki. Maliniaki ułożyć na blaszce w odstępach 4 cm. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni góra/dół. Bułeczki posmarować wcześniej roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką. Piec około 15 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera