Bułeczki Cynamonowe – Cinnamon Rolls
Pyszne, szybkie i proste muffinki do zrobienia. Połączenie słodkiej masy serowej z kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki nadaje idealnego smaku. Znikają ze stołu w mgnieniu oka. Mogą być dobrą alternatywą na tort.
Co potrzeba:
Podstawowe:
- 150 g ciasteczek oreo
- 450 g twarogu sernikowego „Mój ulubiony”
- 250 g mascarpone waniliowy z białą czekoladą „Łowicz”
- 2/3 szkl. cukru
- 1 budyń śmietankowy 60 g
- 1 cukier wanilinowy
- 1 jajko
- opcjonalnie trochę ekstraktu o smaku orzechów laskowych
Dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki
- maliny do dekoracji
Jak wykonać:
Przygotować blaszkę na muffiny i wypełnią ją papilotkami. Z otrzymanej porcji wyjdzie mniej więcej 18 sztuk. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra/dół. Ciasteczka oreo wyłożyć na spód papilotek. Twaróg włożyć do miski, dodać serek mascarpone, cukier, budyń, cukier wanilinowy oraz ekstrakt. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Kolejno dodać jajko i zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na ciasteczka do 3/4 wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wierzch posmarować dżemem z czarnej porzeczki i udekorować malinami.
Źródło przepisu: