Miodownik z sernikiem

Miodownik z sernikiem to wyjątkowe połączenie dwóch popularnych deserów, które zachwyca swoim smakiem i wyglądem. To ciasto łączy w sobie delikatność sernika i słodycz miodowych placków, tworząc harmonijną całość. Ciasto jest wielowarstwowe i złożone w smaku. Miodowe placki są intensywnie słodkie i aromatyczne, podczas gdy sernik wnosi kremową konsystencję i delikatność. To połączenie sprawia, że każdy kęs jest wyjątkowy.

Co potrzeba:

Sernik:

  • 800 g twarogu z wiaderka (u mnie „Mój ulubiony”)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 150 g roztopionego masła
  • 2 x 40 g opakowania budyniu śmietankowego (proszek)
  • 1/2 szkl. mleka

Ciasto miodowe:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g masła

Warstwa orzechowa:

  • 300 g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 2 łyżki miodu

Krem śmietankowy:

  • 200 g twarogu z wiaderka
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szkl. wody

Jak wykonać:

Do miski przełożyć ser, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz przesiany proszek budyniowy. Zmiksować. Kolejno dodać mleko i roztopione masło. Biała ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 stopni ok.50min. Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku.
Czas na blaty miodowe. Wszystkie podane składniki wrzucić do robota i wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną zawinąć w folie i włożyć do lodówki, a drugą wylepić dno blachy i upiec w temp. 180 stopni przez około 15 minut. , aż do zarumienienia się wierzchu. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z formy aby wystygło. Blachę do pieczenia ponownie wyłożyć papierem i wylepić drugą częścią ciasta, przykryć folia. Kolejno czas zabrać się za warstwę orzechową. Orzechy drobno posiekać, przełożyć na patelnie razem z pozostałymi składnikami i smażyć na średnim ogniu ok. 7 min., do momentu gdy masa zacznie gęstnieć. Gotową masę wyłożyć na ciasto i piec około 15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu zostawić do ostudzenia.

Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Kolejno podgrzać chwilkę w mikrofali, ale tak aby nie doprowadzić do wrzenia, odstawić. Śmietankę ubić razem z serem. Kolejno dodać cukier, żelatynę zmiksować. .
Na blaszce ułożyć jeden blat ciasta miodowego, wyłożyć połowę kremu, kolejno sernik, pozostały krem i ciasto miodowe z orzechową warstwą. Włożyć na całą noc do lodówki.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera