Muffinki piernikowe z marmoladą

Kolejna propozycja na świąteczny stół. Szybkie i proste w przygotowaniu muffinki piernikowe z marmoladą, a do tego wilgotne i delikatne w smaku. Muffinki długo zachowują swoją świeżość. Marmoladę można zastąpić powidłami śliwkowymi.

Co potrzeba:

 

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki miodu
  • 30 g kakao

 

Dodatkowo:

  • marmolada ( u mnie truskawkowa)

 

Dekoracja:

  • lukier
  • posypka kolorowa

Jak wykonać:

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować. Piekarnik nastawić na 180 stopni góra/dół. Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Ciasto wyłożyć do połowy papilotki, następnie po łyżeczce marmolady i ponownie przykryć ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Po upieczeniu ostudzić, polać lukrem i udekorować.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera