Zapiekana cukinia z mięsem mielonym
Muffinki piernikowe z marmoladą
Kolejna propozycja na świąteczny stół. Szybkie i proste w przygotowaniu muffinki piernikowe z marmoladą, a do tego wilgotne i delikatne w smaku. Muffinki długo zachowują swoją świeżość. Marmoladę można zastąpić powidłami śliwkowymi.
Co potrzeba:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 150 ml mleka
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki miodu
- 30 g kakao
Dodatkowo:
- marmolada ( u mnie truskawkowa)
Dekoracja:
- lukier
- posypka kolorowa
Jak wykonać:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować. Piekarnik nastawić na 180 stopni góra/dół. Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Ciasto wyłożyć do połowy papilotki, następnie po łyżeczce marmolady i ponownie przykryć ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Po upieczeniu ostudzić, polać lukrem i udekorować.
Źródło przepisu: