Co potrzeba:
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 1 kg cukinii
- 0,5 kg papryki (użyłam żółtej i czerwonej)
- 250 g cebuli
- 250 g marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki soli ( do zasolenia warzyw)
- 2 kulki ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu, liść laurowy, pół łyżeczki gorczycy
Składniki zalewy:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
Jak wykonać:
Ogórki dokładnie umyć, pokroić w cienkie plasterki i przełożyć do dużej miski . Kolejno marchew obrać i pokroić również w plasterki. Paprykę umyć i pokroić w cienkie paseczki, a cebule w piórka. Czosnek w plasterki a cukinię w półplasterki. Wszystkie warzywa wymieszać z czterema łyżkami soli i całość odstawić na minimum dwie godziny. Po tym czasie warzywa odsączyć i przełożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć przyprawy. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Gorącą zalewą zalewać warzywa w słoikach. Słoiki zakręcić czystymi i suchymi zakrętkami. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką. W garnku ułożyć słoiki w lekkich odstępach od siebie aby nie stykały się ze sobą ściankami. Garnek zalać ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Zagotować i gotować na średnim ogniu przez 10 minut od momentu zagotowania się wody.