Wilgotna babka cytrynowo-waniliowa
Świąteczny keks z bakaliami
Keks to ciasto, które zasmakuje wielbicielom bakalii, jest ono smaczne i kolorowe. Często pieczony jest na święta Bożego Narodzenia. Ciasto jest wyrośnięte, delikatne w smaku i wilgotne. Spokojnie można przygotować je kilka dni wcześniej przed świętami owinąć ściereczką bądź zamknąć w plastikowym pojemniku, dzięki temu jeszcze bardziej przejdzie smakiem i aromatem.
Co potrzeba:
- 5 jajek
- 300 g mąki pszennej
- 250 g margaryny (u mnie „Kasia”)
- 200 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 400 g różnorodnych bakalii ( u mnie – migdały, suszone śliwki, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie)
- skórka starta z 1 pomarańcza
- skórka starta z 1 cytryny
Jak wykonać:
Bakalie wsypać do miski, delikatnie obsypać mąką i wymieszać (dzięki temu nie opadną na dół podczas pieczenia). Pomarańczę i cytrynę sparzyć. Margarynę razem z cukrem zmiksować na jednolitą masę, kolejno dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksować. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z pomarańczy i cytryny, wymieszać. Na koniec dodać bakalie i delikatnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 60 minut.
Źródło przepisu: