Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym
Co potrzeba:
Ciasto krucho-drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 8 gr drożdży instant
- 100 g kwaśnej śmietany
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczka soli
- 80 g cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 250 g margaryny ( u mnie „Kasia”)
Prażone jabłka:
- 1,2 kg jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 80 g cukru kryształu
- 50 g kaszy manny błyskawicznej
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania szarlotki
Jak wykonać:
Na początek jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do garnka, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie zestawić z ognia, wsypać kaszę manną i dokładnie wymieszać. Wystudzić.
Do miseczki włożyć śmietanę i wsypać drożdże, wymieszać i odstawić. Do misy miksera wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, sól oraz margarynę. Mieszać do momentu połączenia się składników. Kolejno dodać żółtka, drożdże ze śmietana i ponownie zmieszać. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Blaszkę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części, jedna nieco większa od drugiej. Większą część ciasta rozwałkować wyłożyć nią spód oraz brzegi formy do pieczenia. Na ciasto wyłożyć zimne jabłka, wyrównać. Drugi blat rozwałkować i przykryć jabłka. Ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aby nieco wyrosło. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto piec przez 55 minut. Po upieczeniu ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.