Szarlotka z bezą

Szarlotka to ciasto, które najbardziej kojarzy mi się z jesienią. Ciasto dodatkowo ma warstwę bezy, więc jest jeszcze bardziej wyjątkowe. Przygotowuje się je dość szybko i nie jest trudne.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Beza piankowa:

  • 5 białek
  • ½ szkl. cukru,
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Jabłka:

  • 1 kg obranych i wydrążonych jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek bułki tartej

Jak wykonać:

Przepis jest na blaszkę standardową, a jak robiłam w tortownicy z połowy porcji.

Ciasto: Wszystkie składniki wrzucić do robota i wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część owinąć folia i schować do zamrażarki na godzinę, a większą rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, schować do lodówki.

Jabłka: Zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać z pozostałymi składnikami. Jabłka wyłożyć na przygotowane ciasto kruche.

Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli. Kolejno dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, dalej ubijać. Powstałą masę wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić.

Na piankę zetrzeć na grubych oczkach część ciasta, która została włożona do zamrażarki.

Piec w temp. 180 stopni góra/dół przez 50 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera